2.000 liter alkohol renser spildevandet under Smukfest

Der er bogstaveligt talt tryk på pumperne hos Skanderborg Forsyning, når 60.000 mennesker samles i Bøgeskoven til Smukfest. Men det er ikke kun i Bøgeskoven, at alkoholen flyder. I spildevandstankene på byens renseanlæg holder bakterierne også fest.

I dagene under festivalen vokser Skanderborgs indbyggertal til det tredobbelte. Det kan også mærkes hos Skanderborg Forsyning. Både på den ekstra mængde drikkevand, der skal produceres, og endnu mere på de mange tusinde liter spildevand, der skal renses.

Bakterier fodres med 2.000 liter alkohol
Det er bakterierne i spildevandstankene, der gladeligt gør det beskidte arbejde, når spildevand renses. Under Smukfest har de dog brug for lidt ekstra at styrke sig på.

”Vi tilføjer 2.000 liter alkohol til spildevandet i løbet af festivalugen for at kunne rense det ekstra og mere koncentrerede spildevand. Spildevandet fra festivalgæsterne består næsten kun af urin og indeholder derfor mere ammonium end normalt husholdningsspildevand. Bakterierne har brug for kulstof for at kunne omdanne ammonium til frit kvælstof, og det er fx alkohol. Men de skal kun have lige så hatten passer. Får de for meget alkohol, så bliver de for dovne til at gøre arbejdet effektivt,” siger Kurt Poulsen, driftsleder i Skanderborg Forsyning, og tilføjer med et smil, at alkoholen ikke kan drikkes, og at forsyningens alkoholpolitik bliver overholdt.

Kreative og billige alternativer til større renseanlæg
Gennem årene har Skanderborg Forsyning testet forskellige tiltag til at optimere rensningsprocessen under Smukfest.

Tidligere er bakterierne blevet sendt i træningslejr i ugerne op til festivalen for langsomt at vænne dem til at rense mere og stærkere spildevand. Og undgå at de fik et chok på festivalens første dag.

Sidste år var første forsøg med at fodre dem med alkohol, og resultaterne var så gode, at det har kaldt på et ekstra nummer til årets Smukfest.

Alkoholen og træningslejren er begge eksempler på idéer fra kreative medarbejdere og er billige alternativer til at skulle investere i større renseanlæg for at kunne klare presset den ene uge om året.

Kondomer og telefoner skylles ud med toiletvandet
Det er ikke kun spildevand, festivalgæsterne sender i forsyningens retning. Også mængden af ristegods stiger under festlighederne.

Ristegods er det, der sorteres fra i den store rist, som spildevandet løber igennem, inden det kommer ind på renseanlægget.

Og her lander alt fra kondomer og underbukser til penge og telefoner, som folk taber i festivaltoiletterne.

”For god ordens skyld skal vi minde om, at det kun er det, der kommer ud af kroppen og toiletpapir, der må komme i toilettet – også selvom man er på festival,” siger Kurt Poulsen.

Ristegodset sorteres fra, presses for vand og sendes til forbrændingen.