Fra plastskraldespand til spildevand

Fremtidens kloakrør er måske lavet af affald fra din plastskraldespand. Det tester vi i Virring.

På Søndergårdsvænget i Virring er Skanderborg Forsyning i fuld gang med at lægge kloakrør til et nyt boligområde. Det er ikke kun de sædvanlige orange plastrør, der ryger i jorden, men nogle, der, på trods af deres sorte ydre, er grønnere.

Plastrør er blevet brugt af vandsektoren i årtier til at transportere drikkevand og spildevand. De er sikre og langtidsholdbare, men plast kræver en del olie og gas at producere. I dag bruger vandselskaberne kun plastrør produceret af nye materialer, fordi der ikke har været et godt nok og økonomisk bæredygtigt alternativ.

Derfor er Skanderborg Forsyning en del af projektet Circular Pipes, der skal teste, om de sorte kloakrør med genbrugsplast er et sikkert og holdbart alternativ til nye rør.

”Alle laboratorietests har vist, at de lever op til samme strenge krav, som nye rør. Nu skal vi endelig have dem i jorden, så vi kan blive klogere på, hvordan rørene arter sig ”ude i virkeligheden”, og hvordan de er at arbejde med for rørlæggeren,”

Projektet finansieres og drives af Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram. Med i projektet er Teknologisk Institut, Lemvig Vand, Novafos, KLAR Forsyning, Svendborg Forsyning, Klimatorium, rørproducentforeningen NPG Danmark og recyclingproducenterne Plastix og Aage Vestergaard Larsen.

Virring viser vejen, Bjedstrup følger efter

Udover testen i Virring, kommer Skanderborg Forsyning også til at bruge testrørene i Bjedstrup til efteråret, når forsyningen går i gang med at kloakere.

”Alene i Skanderborg Forsyning lægger vi cirka 15 kilometer rør om året, en stor del af dem er plastrør. Det kan blive til meget sparet plast, hvis vandselskaberne landet over i fremtiden bruger kloakrør med genanvendt plast,”

Når rørene er kommet i jorden, bliver de tæthedsprøvet med luft. Et år efter nedgravning, gør forsyningen det samme igen for at se, om der er noget, der afviger fra normalen.

Udover Skanderborg skal også Lemvig Vand og Novafos i Gentofte teste de nye rør i jorden.

Læs mere om VUDP projektet Cirkular Pipes her

Læs om Circular Pipes på VUDP's hjemmeside her.

Bliv klogere på VUDP-Foreningen her.