Kloakseparering i Ry

Separatkloakering i Ry. Skanderborg Forsyning er i disse år i færd med at forny og ændre kloaksystemet. 

Skanderborg Forsyning hæver priserne

Byudvikling, klimatilpasning og fremtidssikring af infrastrukturen for drikkevand og spildevand i Skanderborg Kommune er sammen med høj inflation årsagerne til, at Skanderborg Forsyning hæver priserne pr. 1. januar 2025.

Det bliver dyrere at bruge vand fra hanen og komme af med sit spildevand fra januar, når Skanderborg Forsyning hæver priserne på både drikkevand og afledning af spildevand.

”Vi hæver priserne for fortsat at kunne levere drikkevand af høj kvalitet, rense spildevand og håndtere regnvand med omtanke og ansvarlighed for mennesker, samfund og natur – nu og i fremtiden. Andet ville være uansvarligt,” siger bestyrelsesformand for Skanderborg Forsyning, Martin Frausing Poulsen.

Byudvikling og klimatilpasning

Skanderborg Kommune er i vækst. Det kræver nye erhvervs- og boligområder med alt, hvad det indebærer af investeringer i drikkevands- og kloakinfrastruktur.

Derudover er Skanderborg Forsyning i disse år i færd med at forny og ændre kloaksystemet, som det er besluttet i Skanderborg Kommunes spildevandsplan.

”Når vi ændrer vores kloaksystem, separerer vi regn- og spildevand. Vi erstatter ét kloakrør med to. Det er en stor investering nu og her, men den betyder blandt andet, at vi på sigt sparer energi på renseanlæg og pumpestationer og mindsker antallet af overløb til f.eks. Skanderborg Sø, når vi leder de stigende mængder regnvand udenom kloaksystemet. Derudover mindsker det også risikoen for oversvømmelser ved større regnhændelser,” forklarer bestyrelsesformanden.

I Skanderborg Kommune er 84 % af den samlede ledningslængde separeret, og arbejdet fortsætter mange år endnu.

Fremtidssikring af infrastruktur og grundvandsressourcen

Skanderborg Forsyning er fortsat i gang med at forberede og gennemføre strukturplanerne for drikkevand og håndteringen af spildevand i Skanderborg Kommune.

På drikkevandsområdet arbejdes der med etablering af nye transmissionsledninger samt opførsel af et nyt vandværk i Skanderborg by.

På spildevandsområdet skal håndteringen af spildevand samles på færre og mere moderne renseanlæg, alt imens der fortsat gøres en stor indsats for at beskytte grundvandet samt miljøet i søer og vandløb mod forurening ved at reducere overløb, og ved at der stilles høje krav til håndteringen af slam.

Forsinket tilpasning af priser

En yderligere årsag til prisstigningen er den rekordhøje inflation, som vi oplevede i 2022 og 2023.

”Skanderborg Forsyning har lige som alle andre oplevet store prisstigninger på driftsomkostningerne i 2022 og 2023. Det kan være svært at forstå, at vi først nu opkræver til prisstigninger på udgifter, vi havde tilbage i 2022 og 2023, men på grund af måden, vi er reguleret på, har det ikke været muligt tidligere,” siger bestyrelsesformand Martin Frausing Poulsen.

Rammerne for, hvor meget forsyningsselskabet må opkræve fra kunderne, er nøje reguleret efter Vandsektorloven, som også sikrer, at forsyningsselskabet er underlagt effektiviseringskrav på over 2 %. Alle pengene bliver brugt til drift og investeringer, da et forsyningsselskab ikke må have overskud.

Det er Skanderborg Forsynings bestyrelse, der fastsætter taksterne for vand og spildevand inden for rammerne. Byrådet godkendte taksterne på byrådsmødet den 18. december 2024.

For en gennemsnitsfamilie i Skanderborg Forsynings vandforsyningsområde med et forbrug på 77 kubikmeter(m3) vand om året betyder de nye takster en årlig meromkostning på 159 kroner for drikkevand, mens de nye takster for vandafledning for en gennemsnitsfamilie i Skanderborg Kommune med et forbrug på 77 kubikmeter (m3) vand om året betyder en årlig meromkostning på 496 kroner for afledning af spildevand.

Fakta om takster for vand og spildevand

  • Prisen på drikkevand består af et fast, årligt bidrag og et variabelt bidrag baseret på forbrug.

  • En kubikmeter (m3) – 1.000 liter – drikkevand stiger fra 19,21 kroner til 20,46 kroner for forbrugeren med et fast årligt bidrag pr. boligenhed på 875 kroner (812,50 kroner i 2024).

  • Afledning af en kubikmeter spildevand stiger fra 51,25 kroner til 56,88 kroner med et fast årligt bidrag pr. spildevandsstik på 937,50 kroner (875 kroner i 2024).

  • Prisstigningerne i Skanderborg Forsyning vil give en årlig merudgift på 655 kroner for en gennemsnitsfamilie med et forbrug 77 kubikmeter og 1.294 kroner for en stor familie, der forbruger 170 kubikmeter.