Den nuværende, nedslidte fælleskloak i Skjørring bliver med denne separatkloakering skiftet ud med et nyt, opdelt kloaksystem, der håndterer spildevand i én ledning og regnvand i en anden.
Spildevandet fra Skjørring vil fremover blive ledt til Skovby Renseanlæg, som det hidtil er blevet, mens regnvandet vil blive ledt til et regnvandsbassin syd for Skjørring, hvor vandet renses.
Separatkloakering gavner både renseanlægget, der efterfølgende kun skal bruge ressourcer på at rense spildevand, og naturen, som bliver bedre beskyttet mod kloakoverløb ved kraftig regn. Det nye kloaksystem er planlagt til at holde de næste 75 år.
Der vil under projektet forekomme almindelige gener fra anlægsarbejdet som f.eks. støj, støv og trafik fra maskiner, foruden skiftende trafikomlægninger i perioden. Vi bestræber os på at begrænse generne i forbindelse med arbejdet mest muligt. Arbejdet vil som hovedregel blive udført inden for normal arbejdstid (kl. 07.00 – 17.00).
Skanderborg Forsyning udfører i disse år separatkloakeringer rundt om i Skanderborg Kommune for at sikre en effektiv, sikker og miljøvenlig håndtering af spildevand og regnvand i en tid med både mere regn og befolkningstilvækst i kommunen.
Skanderborg Kommune udpeger områder til separatkloakering i spildevandsplanen og optog i 2020 Skjørring som et tillæg (8) i planen, da undersøgelser gennemført af Skanderborg Forsyning viste, at byens nuværende kloaksystem er nedslidt og underdimensioneret.
Se spildevandsplanen på kommunens hjemmeside (link åbner i ny fane).
Tidsplan
Kloakeringsarbejdet forventes udført i perioden fra november 2024 til april 2026.
Sidst i januar følger en detaljeret tidsplan for de resterende strækninger, der er markeret med gul.
Arbejdet kan – som altid i disse projekter – blive forsinket undervejs af ekstremt vejr og vanskelige jordbundsforhold.
Trafikændringer
Kloakeringsarbejdet vil medføre, at der i anlægsperioden vil forekomme trafikale ændringer i form af vejindsnævringer og eventuelle vejomlægninger.
I perioder kan det være nødvendigt at afspærre vejen helt. Det vil altid være muligt at passere de strækninger, hvorpå der arbejdes enten som gående eller cyklende.
Vi sørger også for, at den enkelte grundejer har adgang til sin matrikel – dog kan der ikke forventes adgang med bil, når kloakeringsarbejdet finder sted ud foran de enkelte ejendomme.
Se alt aktuelt vejarbejde i kommunen på Skanderborg Kommunes hjemmeside
Din kloak
Når det offentlige kloaksystem i vejen er adskilt i spildevand og regnvand, skal vandafledningen fra private huse og grunde også være adskilt i to separate rørsystemer, så det nye system fungerer efter hensigten. Som grundejer står du selv for denne del af arbejdet.
Vi har samlet alt du har brug for at vide som grundejer på en separat side.
Håndtering af regnvand på egen grund
Et alternativ til at lede dit regnvand ud i vores rør, er at aflede og nedsive regnvandet i din egen have, f.eks. med et regnvandsbed eller en regnvandsfaskine. Dermed kan regnvandet udnyttes til havens fordel samtidig med, at du sparer nogle af udgifterne til separeringen. Du skal søge kommunen om tilladelse til en sådan løsning.
Du kan læse mere og søge om tilladelse på kommunens hjemmeside (åbner i ny fane).
Det kan somme tider være kompliceret at få en nedsivning eller anden regnvandsløsning til at lykkes - f.eks. hvis jorden på din grund består af tæt ler eller hvis din grund ligger i en lavning, eller i et område, hvor grundvandet står meget højt.
Start gerne med at undersøge jordbundsforholdene ved at foretage en såkaldt infiltrationstest på det sted, du gerne vil etablere regnvandsløsningen. Det kan være en god ide at få vejledning og råd af en kloakmester, så du er sikker på, at din ønskede løsning kan lade sig gøre, inden du søger kommunen om tilladelse.
Gevinsten for natur og vandmiljø ved separatkloakering er færre overløb med regnfortyndet spildevand, fordi regnvand og spildevand adskilles. Regnvand renses og forsinkes i et regnvandsbassin før udledning til recipienten.
Separeringen i Skjørring vil især gavne Lyngbygård Å, som løber til Brabrand Sø i Aarhus Kommune.
Denne animationsvideo forklarer hvordan overløb opstår ved ekstreme regnhændelser.
Kontakt
Skanderborg Forsyning
Skanderborg Forsynings projektledere har ansvar for anlægsprojektet og kloakkerne i offentlig vej, og kan besvare henvendelser om anlægsprojektets forløb og detaljer, samt om det offentlige kloaksystem og tilslutningen til det.
Skanderborg Kommune, Spildevand
Skanderborg Kommune er myndighed for spildevandsplaner og afgør, hvor Skanderborg Forsyning skal forny kloakkerne, samt føre kontrol med separatkloakering på private grunde. Du kan kontakte spildevandsafdelingen om separatkloakering på egen grund og tilladelse til evt. regnvandsløsninger som alternativ til rør i jorden.